Lisätietoa valokuituhankkeen aikatauluista ja maksuista

Olemme saanet monta hakemusta valokuidun suhteen, ja tätä kautta olemme myös pystyneet neuvottelemaan hintoja alaspäin. Vesiosuuskunta on nyt hyväksynyt urakoitsijasopimuksia hankkeen etenemisen suhteen, sekä palveluntarjoajan sopimuksen. Valokuituhakemuksien liittymismaksut ovat laskutettu jäseniltä elokuun alussa.

Maatyö-urakoitsija: Taitokaivu Oy
Valokuidun kytkeminen: Corlefi Oy
Internetyhteyden palvelutarjoaja: Suomicom Oy

Taitokaivu hoitaa kaapelin auraamisen ja kaivun maan alle talon seinustalle saakka. Asukkaalle jää seinän läpivienti, kuidun hitsaus ja kaapelointi talon sisällä, jotka suorittaa Corlefi. Nettiliikenne tulee Suomicomin kautta, mutta kaikki yllä mainitut laskutukset vesiosuuskunnan toimesta.

Corlefin työosuus on neuvoteltu valmiiksi seuraavasti:
60 € / tunti +alv 24%, yhteensä 74,40 € (sis. alv)
Minimiveloitus on 2 tuntia, siten 148,80 € (sis alv)

Suurin osa kiinteistöistä pitäisi onnistua hyvin minimiveloituksen mukaisesti, mutta loppusumma riippuu siitä miten paljon töitä kytkeminen vaatii. Työn laskuttaa Vesiosuuskunta suoraan jäseniltään Corelfin laskutuksen pohjalta.

Kokonaiskustannukset kiinteistöille ovat siten:

 • Liittymismaksu (jo laskutettu)
 • Kuidun sisäänvienti ja kytkeminen taloon (74,40 € / tunti)
 • Nettiyhteyden kuukausimaksu, 20 € / kk (alkaen kun nettiyhteys on kytketty)

Aikataulu
Syyskuu 2020 – Tammikuu 2021

Valokuidun urakointi aloitetaan heti kun vesi ja jätevesiurakka on suoritettu, näillä näkymillä syyskuussa. Kun valokuitu on vedetty valmiiksi kiinteistöihin, alkaa kuidun asentaminen taloihin. Arviomme on että valokuituprojekti valmistuu joulu-tammikuun aikana. Aikatauluista ilmoitetaan kun projekti etenee.

Tietoa tulevasta Suomicomin valokuituliittymästä

Liittymätyyppi – Valokuitu
Nopeus: 1000 Mbps molempiin suuntiin (alas ja ylös)
Data: Täysin rajaton
IP: Yksi dynaaminen, julkinen
Kuukausihinta: 20€ / kk (sis. alv)
(jonka vesiosuukunta veloittaa vesimaksun yhteydessä kvartaaleittain)

Huomioittehan että liittymä on tarkoitettu ainoastaan kotitalous- tai siihen rinnastettavaan käyttöön (tarkoittaa käytännössä että verkossa ei saa pyörittää palvelimia, jossa on paljon dataliikennettä)

Lisäpalvelut

VVOKin liittymä sisältää ainoastaan internet-yhteyden. Lisäpalvelut voi tilata itse suoraan palveluntarjoajalta, esim. Telia TV, Elisa Viihde, Maxivision, jne.

Tietosuoja

Useammat reitittimet / tukiasemat sisältävät palomuurin. Jos tietokone kiinnittää suoraan päätelaitteeseen, kannattaa varmistaa että tietokoneen palomuuriasetukset ovat kunnossa. Mikäli jatkossa käyttää samaa reititintä ja esimerkiksi wifiä, ei siis tarvitse tehdä muita muutoksia kun kytkeä verkojohto olemassa olevaan reitittimeen.

Päätelaitteen sijainti

Varmasti monet ihmettelevät, minne päätelaite kannattaa asentaa. Tähän ei ole yhtä vastausta ja riippuu monista asioista, esim. mistä valokuitu on helpoin vetää talon sisälle, missä LAN-pistokkeita (verkkojohto) eniten tarvitaan, missä on langattoman WLAN-tukiaseman paras sijoituspaikka, jne.

Reititin

Jos on aiemmin käyttänyt 4G-verkkoa, niin vanhaa reititintä voi todennäköisesti käyttää WLAN-tukiasemana. Riippuen kuinka vanha laite on, se ei kuitenkaan välttämättä tue 5GHz nopeutta, joten kannattaa varmistaa, ettei vanhasta laitteesta tule pullonkaulaa.

WiFi

Päätelaitteen sijainti ei välttämättä ole paras paikka WiFi-signaalin kannalta. Sen sijaan että sijoittaa päätelaitteen WiFi-lähettimeen optimaaliseen paikkaan tai jatkaa LAN-kaapelilla sisätiloissa, WiFi verkkoa voi parantaa WiFi-mesh:llä joka toistaa langattoman signaalin. Silloin päätelaitteen sijainnista ei ole enää niin suurta merkitystä. Voit lukea enemmän WiFi-mesh-toiminnoista esimerkiksi Gigantin tai Verkkokaupan kotisivuilta.

Usein kysytyt kysymykset

 • Mitä kuukausimaksu sisältää?
  1000 Mbps nettiyhteyden joka takaa korkean nopeuden. Yhteys on aina yhtä nopea, ja siihen ei vaikuta käyttäjien määrä tai liikenne (toisin kuin esimerkiksi 4G-verkon epätasainen nopeus)
 • Tarvitseeko varautua mihinkään muihin kustannuksiin?
  Ei. Yllä olevat mainitut kustannukset ovat ainoat.
 • Tuleeko jotain muita kuukausimaksuja?
  Ei.
 • Tarvitseeko minun vaihtaa jotain laitteita?
  Ei välttämättä. Nykyiset reitittimet toimivat todennäköisesti hyvin, toki jotta voi saada maksimaalisen nopeuden irti voi olla aika päivittää vanha reititin.
 • Tuleeko urakoitsija kaivamaan pihani auki uudelleen?
  Mahdollisesti. Joillekin kiinteistöille on jo vedetty suojaputki veden vetämisen yhteydessä, joillekin ei. Mikäli suojaputkea ei ole vedetty, suoritetaan valokuidun vetäminen auraamalla, joka ei vaadi läheskään yhtä paljon kaivutöitä kun veden vetäminen. Suosittelemme kuitenkin että mahdolliset pihatyöt jättäisi ensi vuodelle, kunnes myös kuitu on vedetty.
 • Miksi koko summa liittymisestä laskutettiin etukäteen?
  Vesiosuuskunta laskuttaa tämän jotta voimme varmistaa projektin etenemisen ja urakoitsijoiden laskujen maksamisen. Koska Vesiosuuskunnalla ei ole lainaa millä maksaa laskuja, on rahat veloitettava etukäteen.

Miksi valokuitu?

Veden ja jäteveden laskutus alkaa elokuussa

Laskutamme veden ja jäteveden ensimmäisen kerran elokuun alussa. Laskutus perustuu tähän mennessä toteutuneen kulutukseen, ja tulee kaikille joiden mittarit ovat jo näkyvissä Digitan palvelussa.

Kesälomien takia on myös hiukan viiveitä mittareiden lisäyksessä palveluun, joten joillakin liittyjillä voi kestää kauemmin kuin kolme viikkoa asennuksen jälkeen, ennen kuin tunnukset tulevat ja mittarit näkyvät palvelussa. Mikäli ette saa laskua elokuun ensimmäisen viikon aikana, johtuu tämä silloin todennäköisesti siitä että mittari ei vielä löydy palvelusta.


Tämän ensimmäisen laskun jälkeen siirrymme kvartaalikohtaiseen laskutukseen, joka tarkoittaa että seuraava lasku tulee lokakuun alussa ja koskee aikajaksoa elo-syyskuu (tai mikäli mittari ei vielä näy palvelussa, kulutus tähän mennessä). Tämän jälkeen laskutus tapahtuu joka kolmas kuukausi kulutuksen mukaisesti.

Päivitämme tietoa kotisivuille kun projekti etenee, ja mikäli tulee kysyttävää vastaamme mielellään niihin.

Hälytysasetukset ja vikailmotukset

Tiedoksi että OmaVesi-palvelussa voi myös asettaa hälytystoiminnon, jolloin järjestelmä ilmoittaa sähköpostitse mikäli palvelu tunnistaa mahdollisen vian.

Asetukset voi jokainen itsee säätää ”Hälytykset”-osiossa:

Hälytyssivulle näet mahdolliset hälytykset ja mikäli ne ovat kuitattu. Tavallinen hälytys on ”Kulutus (short aikaväli)”, joka ilmenee esimerkiksi silloin kun mittarin läpi kulkee suuri määrä vettä lyhyellä aikavälillä. Tällainen ilmoitus voi siis tulle esimerkiksi paljua tai uima-allasta täyttäessä.

Hälytysasetuksissa voit antaa sähköpostiosoitteen, ja toivotut hälytykset jotka haluat järjestelmän sinne lähettävän:

Vikailmoitukset

Huomioi myös että mikäli muita vikoja ilmenee, ja otatte yhteyttä mahdollisessa vikatilanteessa, on aina hyvä tarkistaa seuraavat seikat ennen yhteydenottoa:

 • Pumpun hälytysvalo (tämä näkyy pimeällä suhteellisen valoisana, mutta vian sattuessa valo on erittäin kirkas)
 • Tarkista sulake ja vikavirtasuoja

Valokuituliittymän laskutus ja toteutus

Valokuituhankkeen suunnitelmat ovat siirtymässä viimeiseen vaiheeseen.
itse rakennustyö käynnistyy heti vesihuoltoprojektin päätettyään, näillä näkymillä syyskuussa 2020. 

Lähetämme jäsenhakemuksen tehneille lähipäivinä lasku liittymismaksusta. Liittymismaksu sisältää kaikki materiaalit ja laitteet, sekä valokuidun asentamisen kiinteistön ulkoseinälle saakka. Sisäkaapelin hitsaukset kuuluvat myös osuuskunnalle, mutta kaapelin läpivienti talon sisälle ja asennukset talon sisällä jäävät tilaajalle.

Sisätyön kustannus perustuu tuntiveloitukseen ja riippuu mm. päätelaitteen halutusta sijainnista. Tuntihinta on n. 60€/tunti/asentaja (+alv 24%). Kiinteistökohtaisesta työstä voi todennäköisesti saada kotitalousvähennystä.

Vesiosuuskunnan jäsenille kaikki maanrakennustyöt sisältyvät liittymismaksuun. Ei-jäsenille joudumme veloittamaan yli 100m aurauksesta tai muulla tavalla kuin auraamalla toteutetusta työstä erikseen.
Päivitämme tietoa tänne kun projekti etenee, ja mikäli tulee kysyttävää vastaamme mielellään. Tiedotuksia saapuu myös osoitteesta vvok (a) sistonen.net jatkossa, joten varmistathan ettei tiedote ole mennyt roskapostiin lisäämällä osoite ”luotetut lähettäjät”-listallesi.

Mukavaa kesän jatkoa toivottaa Vestran Vesiosuuskunta.

Vesimittarit ja OmaVesi-palveluun kirjautuminen

Vesimittarit

Vesiosuuskunnan vesimittarit ovat liitetty Digitan OmaVesi-palveluun, jonka kautta jokainen kiinteistö voi seurata omaa kulutustaan verkkopalvelun kautta.

Huomio! Vesimittarissa tulee näkyä kulutus välittömästi kytkennän jälkeen, kun vesi on sen läpi alkanut kulkemaan. Jos mittari ei näytä mitään tai vain nollia, olethan yhteydessä asian tiimoilta piakkoin.

OmaVesi-palvelu

Osuuskunta tulee lähipäivinä aloittamaan tunnuksien lähetyksen kiinteistöille, osuuskunnan sähköpostitietojen perusteella. Mikäli toivot sähköpostiosoitteen muutosta, tai kirjautumistunnuksia ei ole sinulle tullut kolmen viikon sisällä mittarin asennuksesta, ole yhteydessä Jonathan Sistoseen: vvok(at)sistonen.net.

Uudet tunnukset saapuvat osoitteesta: no-reply@app.omavesi.fi (varmista myös ettei viesti ole mennyt roskasähköpostiin ennenkuin olet yhteydessä mikäli et ole saanut tunnuksia) Sähköpostissa on linkki kirjautumiseen, jolloin voit asettaa tilille oman salasanan.

Esimerkki sähköpostikutsusta ja kirjautumisesta:

Otsikko

Sähköposti avattuna

Huomioi että käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoite.

Salasanan asetussivu

Palvelun etusivu

Raporttinäkymä

Hälytyssivu

Liittymien rakentamisen aikataulusta

Linjapumppaamot on asetettu käyttövalmiuteen 25.5. Kiinteistöjen kytkentä jatkuu seuraavaksi Länsi-Keimolantien suuntaan. Samassa yhteydessä tehdään jokivarresta alkuosa. Pääsääntönä rakennusjärjestys etenee runkolinjan suuntaisesti kohti Vestrantien päätyä ja matkalla tehdään aina haarat. Jokivarsi jakaantuu tieyhteyksien mukaan. Urakoitsija ottaa yhteyttä kiinteistöihin noin kaksi viikkoa ennen kiinteistön liittämistä.

Kiinteistöurakka käynnissä

Vesiosuuskunnan liittymätyöt etenee nyt kiinteistö kerrallaan. Ensimmäiset liittymät on jo kytketty vesiosuuskunnan verkkoon. Asennusporukka etenee Keimolanmäen suunnasta asennukset järjestyksessä. Urakoitsija ottaa yhteyttä ennakkoon, kun kiinteistön liitosajankohta lähestyy.