Lisätietoa valokuituhankkeen aikatauluista ja maksuista

Olemme saanet monta hakemusta valokuidun suhteen, ja tätä kautta olemme myös pystyneet neuvottelemaan hintoja alaspäin. Vesiosuuskunta on nyt hyväksynyt urakoitsijasopimuksia hankkeen etenemisen suhteen, sekä palveluntarjoajan sopimuksen. Valokuituhakemuksien liittymismaksut ovat laskutettu jäseniltä elokuun alussa.

Maatyö-urakoitsija: Taitokaivu Oy
Valokuidun kytkeminen: Corlefi Oy
Internetyhteyden palvelutarjoaja: Suomicom Oy

Taitokaivu hoitaa kaapelin auraamisen ja kaivun maan alle talon seinustalle saakka. Asukkaalle jää seinän läpivienti, kuidun hitsaus ja kaapelointi talon sisällä, jotka suorittaa Corlefi. Nettiliikenne tulee Suomicomin kautta, mutta kaikki yllä mainitut laskutukset vesiosuuskunnan toimesta.

Corlefin työosuus on neuvoteltu valmiiksi seuraavasti:
60 € / tunti +alv 24%, yhteensä 74,40 € (sis. alv)
Minimiveloitus on 2 tuntia, siten 148,80 € (sis alv)

Suurin osa kiinteistöistä pitäisi onnistua hyvin minimiveloituksen mukaisesti, mutta loppusumma riippuu siitä miten paljon töitä kytkeminen vaatii. Työn laskuttaa Vesiosuuskunta suoraan jäseniltään Corelfin laskutuksen pohjalta.

Kokonaiskustannukset kiinteistöille ovat siten:

 • Liittymismaksu (jo laskutettu)
 • Kuidun sisäänvienti ja kytkeminen taloon (74,40 € / tunti)
 • Nettiyhteyden kuukausimaksu, 20 € / kk (alkaen kun nettiyhteys on kytketty)

Aikataulu
Syyskuu 2020 – Tammikuu 2021

Valokuidun urakointi aloitetaan heti kun vesi ja jätevesiurakka on suoritettu, näillä näkymillä syyskuussa. Kun valokuitu on vedetty valmiiksi kiinteistöihin, alkaa kuidun asentaminen taloihin. Arviomme on että valokuituprojekti valmistuu joulu-tammikuun aikana. Aikatauluista ilmoitetaan kun projekti etenee.

Tietoa tulevasta Suomicomin valokuituliittymästä

Liittymätyyppi – Valokuitu
Nopeus: 1000 Mbps molempiin suuntiin (alas ja ylös)
Data: Täysin rajaton
IP: Yksi dynaaminen, julkinen
Kuukausihinta: 20€ / kk (sis. alv)
(jonka vesiosuukunta veloittaa vesimaksun yhteydessä kvartaaleittain)

Huomioittehan että liittymä on tarkoitettu ainoastaan kotitalous- tai siihen rinnastettavaan käyttöön (tarkoittaa käytännössä että verkossa ei saa pyörittää palvelimia, jossa on paljon dataliikennettä)

Lisäpalvelut

VVOKin liittymä sisältää ainoastaan internet-yhteyden. Lisäpalvelut voi tilata itse suoraan palveluntarjoajalta, esim. Telia TV, Elisa Viihde, Maxivision, jne.

Tietosuoja

Useammat reitittimet / tukiasemat sisältävät palomuurin. Jos tietokone kiinnittää suoraan päätelaitteeseen, kannattaa varmistaa että tietokoneen palomuuriasetukset ovat kunnossa. Mikäli jatkossa käyttää samaa reititintä ja esimerkiksi wifiä, ei siis tarvitse tehdä muita muutoksia kun kytkeä verkojohto olemassa olevaan reitittimeen.

Päätelaitteen sijainti

Varmasti monet ihmettelevät, minne päätelaite kannattaa asentaa. Tähän ei ole yhtä vastausta ja riippuu monista asioista, esim. mistä valokuitu on helpoin vetää talon sisälle, missä LAN-pistokkeita (verkkojohto) eniten tarvitaan, missä on langattoman WLAN-tukiaseman paras sijoituspaikka, jne.

Reititin

Jos on aiemmin käyttänyt 4G-verkkoa, niin vanhaa reititintä voi todennäköisesti käyttää WLAN-tukiasemana. Riippuen kuinka vanha laite on, se ei kuitenkaan välttämättä tue 5GHz nopeutta, joten kannattaa varmistaa, ettei vanhasta laitteesta tule pullonkaulaa.

WiFi

Päätelaitteen sijainti ei välttämättä ole paras paikka WiFi-signaalin kannalta. Sen sijaan että sijoittaa päätelaitteen WiFi-lähettimeen optimaaliseen paikkaan tai jatkaa LAN-kaapelilla sisätiloissa, WiFi verkkoa voi parantaa WiFi-mesh:llä joka toistaa langattoman signaalin. Silloin päätelaitteen sijainnista ei ole enää niin suurta merkitystä. Voit lukea enemmän WiFi-mesh-toiminnoista esimerkiksi Gigantin tai Verkkokaupan kotisivuilta.

Usein kysytyt kysymykset

 • Mitä kuukausimaksu sisältää?
  1000 Mbps nettiyhteyden joka takaa korkean nopeuden. Yhteys on aina yhtä nopea, ja siihen ei vaikuta käyttäjien määrä tai liikenne (toisin kuin esimerkiksi 4G-verkon epätasainen nopeus)
 • Tarvitseeko varautua mihinkään muihin kustannuksiin?
  Ei. Yllä olevat mainitut kustannukset ovat ainoat.
 • Tuleeko jotain muita kuukausimaksuja?
  Ei.
 • Tarvitseeko minun vaihtaa jotain laitteita?
  Ei välttämättä. Nykyiset reitittimet toimivat todennäköisesti hyvin, toki jotta voi saada maksimaalisen nopeuden irti voi olla aika päivittää vanha reititin.
 • Tuleeko urakoitsija kaivamaan pihani auki uudelleen?
  Mahdollisesti. Joillekin kiinteistöille on jo vedetty suojaputki veden vetämisen yhteydessä, joillekin ei. Mikäli suojaputkea ei ole vedetty, suoritetaan valokuidun vetäminen auraamalla, joka ei vaadi läheskään yhtä paljon kaivutöitä kun veden vetäminen. Suosittelemme kuitenkin että mahdolliset pihatyöt jättäisi ensi vuodelle, kunnes myös kuitu on vedetty.
 • Miksi koko summa liittymisestä laskutettiin etukäteen?
  Vesiosuuskunta laskuttaa tämän jotta voimme varmistaa projektin etenemisen ja urakoitsijoiden laskujen maksamisen. Koska Vesiosuuskunnalla ei ole lainaa millä maksaa laskuja, on rahat veloitettava etukäteen.

Miksi valokuitu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *